Uhlovodany v dietě a mortalita.
29.01.2019 11:26
https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(18)30135-X/fulltex
Módní diety s nízkým obsahem cukrů a s poměrně volnějším příjmem proteinů a tuků (ketogenní dieta) zkoumali výzkumnici. Na pomoc si vzali metaanalýzy a prospektivní kohortové studie.. Krátkodobé účinky jsou známy , ale dlouhodobý účinek omezení uhlovodanů na mortalitu, jak se ukazuje, je kontraverzní. Tj. pokud je celková energie hrazena uhlovodany z méně než 40% nebo více než ze 70%, je mortalita vyšší, než když je hrazena uhlovodany z 50-55%.( Křivka ve tvaru písmen " U "- nebolí zlatá střední cesta.). Pokud došlo k náhradě cukrů živočišnými zdroji jako je telecí, hovězí, vepřove a kuřecí, tak mortalita stoupá. Kdežto použití jako náhrady energie za cukry rostlinné zdroje-zelenina, ořechy, luštěniny atd, mortalita klesá.
https://www.libosano.cz/news/ketogenni-dieta-vhodna-i-pro-diabetiky-ii-typu/
Dietary carbohydrate intake and mortality: a prospective cohort study and meta-analysis
Sara B Seidelmann, MD Brian Claggett, PhD Susan Cheng, MD Mir Henglin, BA Amil Shah, MD
Sara B Seidelmann, MD Brian Claggett, PhD Susan Cheng, MD Mir Henglin, BA Amil Shah, MD
https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(18)30135-X/fulltex